keskiviikko 23. huhtikuuta 2008

Police Quest: In Pursuit of the Death Angel

Minunkin on vuoro astua kehiin tällä blogilla. Jos kertoisi kumminkin aluksi hieman omasta pelitaustastani. Mielestäni parhaita pelejä ovat lautapelit. Tietokonepelit jäävät auttamatta kakkoseksi sillä kun hyvällä porukalla pelaa lautapelejä. Tietokonepeleistä minuun taas iskee varsinkin strategiapelit ja niistäkin vuoropohjaiset. Paras pelisarja ikinä on Civilization. Seikkailupelejä olen pelannut vähempi, mutta joitakin kumminkin. Seikkailupeleistä minuun iskee realistiset ja vähän vakavammat pelit. Tämä Police Quest on varmaankin ensimmäisiä seikkailupelejä jota olen pelannut. Mutta jos sitten kirjoittaisi juttua itse pelistä.

Police Quest on Sierran tekemä peli vuodelta 1987 ja tästä on tehty uusi versio vuonna 1992, mutta tällä kertaa puhumme tästä aidosta ja alkuperäisestä pelistä. Police Questille on vielä 3 seikkailupeli jatko-osaa ja sitten toiminnallisempia SWAT-osat. Itse olen pelannu tätä ja kakkosta. Peliä on ollut suunnittelemassa entinen poliisi Jim Walls ja tämä näkyykin pelissä. Grafiikka on ajan saatossa vanhentunut mutta pystyy sitä silti pelaamaan. Ääniä on pelissä todella vähän ja ne on toteutettu piipparilla.

Pelin sankarina on poliisi Sonny Bonds ja tarina sijoittuu fiktiiviseen Lyttonin kaupunkiin Californiassa. Tarina kertaa noin yhdestä Sonnyn Lyttoniin. Lopulta Sonny pääsee partioimaan autollaan kaupungille. Autolla pääsee, jopa ajelemaan pelissä. Se on tehty yksinkertaisesti ylhäältäpäin kuvattuna, jossa autot ovat viivoj työpäivästä. Tarina alkaa poliisiasemalta, jossa Sonnyn pitää suihkun kautta mennä palaveriin. Siellä kerrotaan miten huumeaalto on levinnyta ja tietkin ovat suoria, moottoritietä lukuunottamatta. Sonnyn pitää itse kurvailla kohteisiin. Aikansa ajeltua radio ilmoittaa Sonnylle kolarista ja siitä alkaa rikosten tutkiminen. Tuon kuolonkolarin lisäksi on kahvilla käyntiä vanhan tutun kanssa, punaisia päin ajavan naisen takaa-ajo, rattijuopon kiinniottaminen ja pidättäminen, moottoripyörä jengin häätäminen pubista, kaverin synttärikemut baarissa, huumediilerin kiinniottaminen ja vankilaan vieminen, oikeussalissa vierailu, murhan tutkimen ja vaikka mitä. Alussa toimitaan siis ihan partiopoliisina mutta loppupuolella Sonny ylenee huumepuolelle. Lopussa sitten kohdataan hotellissa itse pääpahis huumepomo Death Angel.

Pelissä käskyt annetaan parserilla, tyyliin "get gun", "read rights", "search body" jne. Tämä on tuttu muistakin vanhoista Sierran peleistä ja toimii yleensä hyvin, joskus tulee tosin tilanteita, että yrittää vaan vähän väärillä sanoilla tehdä oikeaa asiaa eikä siitä tule mitään. Yleistä seikkailupeleissä olevaa tavaroiden yhdistämistä ei ole ollenkaan eikä muutenkaan tavaroita käytetä paljon. Ongelmat ovat yleensä loogisia. Esim. varastetulla autolla ajavaa huumediileriä kun pidättää niin ensin pitää muistaa kutsua radiolla apua, muutoin diileri ampuu Sonnyn. Sitten pitää käskeä hänet ulos autosta ja maahan, jonka jälkeen hänelle täytyy laittaa käsiraudat, tutkia ja lukea oikeudet ja saattaa hänet sitten autoon ja viedä vankilaan. Välillä tosin on jotain ärsyttäviä ongelmia, joissa voi tehdä väärin ja sen huomaa vasta paljon myöhemmin pelissä kun ei pääse eteenpäin. Tosin monet jutuista ovat sellaisia, ettei niitä tarvitse suorittaa mutta silloin jää pelin pistet vähäisiksi. Tilanteista toisiin siirrytään yleensä radion avustuksella, ensin pitää vähän aikaa ajella kunnes radio ilmoittaa, että moottoripyöräjengi on vallannut baarin tai muuta. Pelissä voi kuolla todella usein, joten tallentaminen usein on hyödyllistä. Esim. jos ei muista katsoa autonsa renkaita niin ne puhkeaa kun lähtee ajamaan, jos haluaa mielummin mennä rehveille nätin tytön kanssa mitä antaa hänelle sakkolaput niin saa potkut, jos kävelee jokeen niin hukkuu ja vaikka mitä. Vaikka peli on vakavasävyinen niin mukana on myös hieman huumoria kuten, että joku on vienyt pomon pöydälle kanan, joka on saanut hepulin tai vankilassa on ohjelmoija, joka on joutunut ohjelmapiratismin vuoksi sinne. Sonnyllä on myös vähän säpinääkin pelissä.

Peli on kaikinpuolin hyvä, tällainen vakavamman puoleinen seikkailu. Poliisina seikkailu on mielenkiintoista ja jutut ovat vaihtelevia. Pelin huonot puolet ovat se, että välillä joutuu odottelemaan, että jotain tapahtuu, varsinkin autolla ajaessa ja sitten lopussa oleva pokerin pelaaminen on tylsää. Muutoin peli on täyttä rautaa ja ehdottamasti kehoitan kokeilemaan tätä peliä, jollei ole vielä sitä tehnyt. Uskaltaisin väittää, että tämä on yksi parhaista poliisin elämää kuvaavista peleistä.

Hyvää
Juoni
Vakavuus
Kaupunki

Huonoa
Pokeri
Ajoittainen epäselvyys siitä mitä pitää tehdä
Grafiikka & äänet

8/10

Thundercatin lyhyt arvio pelistä
Police Quest pelit on jäänyt minulta kokonaan pelaamatta joten en voi arvosanaa tälle pelille antaa. Blue Force nimistä seikkailupeliä kyllä joskus kauan kauan sitten pelasin ja sitä voisi kai kutsua aika samanlaiseksi peliksi ja sitä onkin ollut tekemässä myös sama designer Jim Walls. Enhän minä sitä silloin pienenä kovin hyvin osannut pelata mutta hauska peli sekin oli. Tämän arvostelun luettuani mielenkiintoni kyllä heräsi Police Quest sarjaan vaikka on minun aikasemminkin pitänyt niitä pelata. Täytyy varmaan jossain vaiheessa ostaa Police Quest classics collection myös kun kerran sellainen vielä on myynnissä halpaan hintaan ja muut classics collectionit omistankin jo.

3 kommenttia:

Thundercat kirjoitti...

Hyvin arvosteltu. Ei oo tullukaan varmaan koskaan pelattua mitään police questia. Blue force nimistä poliisi seikkailupeliä joskus pienenä olen vähän pelannut, se on varmaan aika samanlainen mutta en tiiä sit miten pärjää laadussa näille. Pitäis varmaan joskus hankkia se uudelleen julkastu Police Quest pakkaus kun ei se maksa kuin jotain 15€ Arvostele vain sitten kun kerkeet ja jaksat se toinenkin police quest minkä oot pelannu tai jos oot jotain muitakin seikkailupelejä pelannu

Matti kirjoitti...

No Blue Forcessa on tekijänä ollut sama ex-poliisi kuin Police Questissa. Pitää katella löytyykö täältä mitään seikkailupelejä, Karstulassa taitaa olla Spycraft ja Blade Runner. Ja jotain vanhoista strategia peleistä vois kirjoittaa juttua tuonne toiselle blogille.

Thundercat kirjoitti...

joo sinnekin saa kirjotella.. Ei oo ite vielä kerenny kauheesti sinne mitään laittaa