torstai 24. tammikuuta 2008

The Secret of Monkey Island arvostelu


Eipä varmaan arvannut Ron Gilbert kun vuonna 1990 Lucasartsilla (sillon vielä Lucasfilm) toimiessaan teki Disneylandin Pirates of the caribbean vuoristorataan pohjautuvan humoristisen merirosvo seikkailupelin että siitä syntyisi vielä kulttiklassikko jota pelaajat pelaavat ja fanittavat vielä 18 vuotta myöhemmin. Myöhemmin hän se poiki vielä 3 jatko-osaa joista kakkosessa itse pelin isä Gilbert oli mukana. Nyt arvosteltava The secret of monkey island on pelisarjan ensimmäinen ja jota yleensä pidetään parhaana osana tai sitten toiseksi parhaana kakkosen jälkeen. Pelin päähahmona on hieman tumpelo, vaaleahiuksinen merirosvoksi haluava nuori mies jolla on vaikeasti lausuttava nimi Guybrush Threepwood, muita päähahmoja on kummitusmerirosvo Lechuck sekä Guybrushin ja Lechuckin suuri rakkaus Mélèè saaren kuvernööri Elaine Marley.

Peli alkaa siitä kun Guybrush saapuu Mélèè saarelle ja Scummbariin (nimi on vitsi pelin grafiikkamoottorista nimeltä Scumm eli Script Creation Utility for Maniac Mansion), siellä hän tapaa kolme merirosvo johtajaa jotka hyväksyvät hänen hakunsa merirosvoksi kun merirosvoja on vähän johtuen kummitusmerirosvo Lechuckista joka on rakastunut kuvernööri Elaine Marleyhin ja on tullut tekemään häneen vaikutuksen. Merirosvo johtajat lähettävät Guybrushin tekemään kolme tehtävää jotta hänestä voi tulla merirosvo, tehtänä on tulla mestariksi pilkkamiekkailussa, aarteen etsinnässä ja varastamisessa. Matkan varrella Guybrush rakastuu myös Kuvernööri Elaine Marleyhin jonka Lechuck kuitenkin kidnappaa ja vie Monkey Islandille. Guybrushin on siis hankittava miehistö sekä laiva ja lähdettävä perään. Peli sisältää myös kaksi loppua.



Itse peliä pelataan hiirellä klikkailemalla, ruudun alavasemmalla on vaihtoehdot nosta, kävele, katso, puhu, käytä, vedä jne. joista valitaan joku ja painetaan sitten pelissä jonnekin, esim. painetaan puhu ja sitten hahmoa kelle haluaa puhua. Ruudun alaoikealla taas on tavara valikko minne kaikki keräämät tavarat tulee (levyke versiossa tavarat näkyy tekstinä ja cd versiossa kuvina) ja niitä voi siitä käyttää esim. painamalla ensin käytä, sitten painetaan tavaraa ja sitten jonnekin ruudulla, silloin Guybrush käyttää valittua tavaraa johonkin ruudulla olevaan esineeseen tai hahmoon.

Pelin grafiikka on nykyään jo vanhanaikaista (16 tai 256 väri versiot) mutta toimivaa. Peli toimii ms-dossissa ja nykyään sen saa helposti toimimaan ScummVM ohjelmalla uusillakin koneilla windowsissa. Monkey Islandia pidetään jonkin sortin seikkailupeliklassikkona ja ei suotta. Mielenkiintoisen juonen, mahtavan musiikin, hyvien hahmojen, hyvien puzzlien ja hauskan huumorin takia peli on ehdotonta kärkikastia. Muutamia mainitakseni pelissä on mm. kuuluisa puzzle jossa Guybrush heitetään mereen paino jalassa. Lähettyvillä näyttäisi olevan paljon miekkoja ja kirveitä joita voisi käyttää köyden katkaisuun mutta mihinkään ei meinaa täysin ylttää, ratkaisuna on tietysti laittaa paino taskuun koska kaikkihan tietävät että seikkailupeleissä tavarat eivät paina mitään taskussa ja seikkailupelihahmot toimivat oikeina tavarakuormina. Pelissä on valtavasti legendaarisia vitsejä mut esimerkkinä voisi olla vaikkapa kun äskeisessä kohtauksessa jää veden alle yli 10 minuutiksi Guybrush hukkuu (Guybrushan aina mainitsee että hän pystyy olla veden alla hengittämättä 10 minuuttia), lisäksi Guybrushin nimestä väännetään monta vitsiä ja yksi pelin hauskimpia keksintöjä on pilkka miekkailu (insult swordfighting) jossa kilpaillaan keksimällä mahdollisimman hyvä pilkka tai pilkkaan vastaus esimerkiksi: Pilkka:Have you stopped wearing diapers yet? vastaus: Why, did you want to borrow one?. Pelin musiikki on myös todella onnistunutta, vaikka kappaleet tässä ykkösessä ovatkin midejä niin ei se tee niistä yhtään huonompia, peli sisältää monta ikimuistettavaa kappaletta kuten esimerkiksi pelin teema musiikki joka vetää vertaistaan jopa tänä päivänä.

Ainoana huonona juttuna voisin sanoa että tähän päivään mennessä pelin luoja Ron Gilbert ei ole vieläkään paljastanut mikä apina saaren suuri salaisuus oikeasti on vaikka peli on poikinut 3 jatko-osaa? Pelaajat kautta maapallon ovat kysyneet sitä mutta vielä se ei ole paljastunut. Syy tähän on tietysti se että Gilbert lähti Lucasartsilta MI2:sen jälkeen ja ei ole ollut mukana tekemässä 3:sta ja 4:sta koska Lucasarts omistaa pelin oikeudet. Lucasarts palkatkaa Ron takaisin seuraavaan Monkey Island peliin jotta hän voi kertoa salaisuutensa :)

Yhteenveto:
Hyvää:
Musiikki
Juoni
Huumori
Puzzlet
Hahmot
Kaikki

Huonoa:
Kerro jo se salaisuus Ron Gilbert! :)

10/10 pistettä

(jatko-osat arvostellaan tulevaisuudessa)

3 kommenttia:

Matti kirjoitti...

Hyvin kirjoitettu arvostelu. Joskus on tullut itekin pelattua tuota peliä vaikka enempi tykkäänkin Sierran seikkailupeleistä. Onkos joskus tulossa seuraa tällä jutulle?

Thundercat kirjoitti...

kiitoksia :) joo on tulossa lisää arvosteluja jne. en ole vielä vain kerennyt keskittymään mutta enköhän mä tässä kohtapuolin jotain tänne kirjoittele

Anonyymi kirjoitti...

Tulipas asenneltua N97:lle uusin ScummVM ja Monkey I. Peli kulkee näppärästi mukana ja tarjoaa mainiota nostalgia-nautintoa reissuille ja retkeille. =) Toimii muuten varsin hienosti kosketusnäytön kanssa.